Pakistansk folkeskole Wanju Wali
SolidaritetUnge kvinder på en skole i Lahore, Pakistan, et historisk center for kunst og kultur, der er mere og mere under angreb fra islamiske ekstremister, holder eksemplarer frem af en af verdens mest udbredte hæfter om menneskerettigheder, Hvad Er Menneskerettigheder?

PAKISTAN

Kvinders rettigheder

Peace Ambassador
FREDSAMBASSADØR Advokat Ihsan Ullah Hanjra med skolepiger under en træningskampagne for undervisning i menneskerettigheder.

Næsten alle sektorer af samfundet i Den Islamiske Republik Pakistan har lidt under påvirkningen fra terroristers vold i de seneste år, mens mediekanaler, under regeringens pres, har undladt at give fyldestgørende rapporter om eller kritisere krænkelser af menneskerettighederne i antiterror-operationer.

Pakistan er et mandsdomineret land, hvor en 15-årig pige ved navn Malala Yousafzai blev skudt i hovedet i 2012 for at tale imod talibanske ekstremister og for at kræve at piger ligesom hende får lov til at gå i skole. Hendes historie tryllebandt verden, og Yousafzai fik en delt Nobels Fredspris i 2014 for fortsat at tale om vigtigheden af uddannelse for kvinder i Pakistan, 70 % af hvilke enten ikke tilmelder sig i skolen eller ikke klarer sig forbi det grundlæggende niveau.

STUDERENDE
STUDERENDE Elever i en skole i Lahore, Pakistan, læste Hvad Er Menneskerettigheder?  på urdu.
LÆRERUDDANNELSE
LÆRERUDDANNELSE Ihsan Ullah Hanjra uddanner skolelærere i at levere undervisning i menneskerettigheder til studerende.

Ikke mange folk uden for Pakistan har hørt om Ihsan Ullah Hanjra, hvis arbejde for kvinders rettigheder er lige så enestående som Yousafzais frygtløse opposition til islamisk fanatisme. En patent-, varemærke-, ophavsret- og kriminaladvokat, Ullah Hanjra har kæmpet for rettighederne for kvinder, børn og minoritets religiøse grupper siden 2004.

Han opdagede YHRI, da han deltog i et møde for National Commission for Justice and Peace i 2014 og gik videre til at blive en af landets førende fortalere for menneskerettigheder. Og i juni 2017 havde Ullah Hanjra uddannet mere end 2.000 unge og 420 lærere for at formidle undervisning i menneskerettigheder til 318 skoler i hans hjemby Lahore, Pakistans kulturelle hovedstad, såvel som i den politiske hovedstad Punjab, landets mest befolkede stat.

Som et vidnesbyrd om denne menneskerettighedsbevægelse, godkendte staten Punjabs beskyttelse af kvinder mod vold-loven. Skrevet af Ullah Hanjra og egenhændigt lobbyet af ham til så mange som 189 lovgivere – loven er den første gang, at et officielt sikkerhedsnet for kvinder har eksisteret i Pakistan.