CLEARWATER, FLORIDA / ORKANEN IRMA

Løfter det tunge

Oprydning med el-kædesave
Oprydning med el-kædesave Kort tid efter Irma havde forladt området, var de Frivillige Hjælperes beredskab overalt. De fjernede faldne træer fra tage, ryddede op på fortovene for at give beboerne adgang til deres hjem, fjernede hindringer fra kørebaner, så elektricitetsreparations lastbiler kunne komme igennem, fjernede affald og afsluttede hvad end, der var nødvendigt.

I samme øjeblik da blodtrykket og stemmerne fra Floridas tv-vejrmænd begyndte at løfte sig i skamløs forventning, siden orkanen Irma havde lavet et lille bitte ubetydeligt ryk nord fra dens beliggenhed langs den cubanske kyst, gik Frivillige Hjælpere i aktion i Clearwater, 53 km derfra.

KRYDSFINER-BESKYTTELSE
KRYDSFINER-BESKYTTELSE Frivillige Hjælperer satte brædder op på downtown Clearwaters virksomheder, få timer før Irma ramte.

Vand, is, redskaber, generatorer, hygiejnesæt og mad blev bestilt og fremskaffet fra netværk, der var skabt til katastrofehjælp i hele Florida og USA. Fire af Scientology Kirkens bygninger, herunder det statelige Fort Harrison, begyndte deres forvandling for at blive fuldt udstyrede nødhjælpscentre. I en gestus af uselvisk omsorg for Kirkens Clearwater naboer i downtown, gik et hold af Frivillige Hjælpere i gang med at tilpasse, hamre og nagle 750 ark krydsfinerplade for at beskytte butiksvinduer og døre og sikrede 56 virksomheder langs Cleveland Street i centrummet af byen.

KRYDSFINER-BESKYTTELSE
ISEN ANKOM VM-lastbiler var de eneste, der gav is til beboere i Clearwater-samfund, som var uden elektricitet.

Et par timer senere, om aftenen søndag den 10. september – efter at have ramt Naples og Fort Myers – passerede Irma på en størrelse større-end-staten igennem det vestlige central Floridas indland og sugede vand ud af Tampa Bay, så langt øjet kunne se og tog Indian Rivers moler med sig helt til staten Rockledge, 225 km derfra. Med omhyggelig organisation, energi og udholdenhed, kunne man pludselig se gule t-shirts overalt langs Irmas spor.

EN HÆR AF GULE T-SHIRTS
EN HÆR AF GULE T-SHIRTS Bataljoner af Frivillige Hjælpere rejste rundt i Clearwater med river og plastikposer.

I Clearwater, da det ikke længere var farligt, fjernede Frivillige Hjælpere krydsfiner fra butiksvinduer og gik fra hus til hus i de hårdest ramte områder og spurgte: ”Hvad har du brug for?” og gav det så til dem – fra reparation af vinduer, at fjerne træer fra husene og at fjerne efterladenskaber, til at fjerne tang fra Clearwater Beach, levere is og tilbyde varme måltider hver dag til beboerne i North Greenwood, som var uden elektricitet i flere dage. Udmattede Frivillige Hjælpere fik følgeskab af Frivillige Hjælpere fra andre kirker for at tilbyde hurtig, sikker, organiseret, og i nogle tilfælde, livsreddende tjenester – her i byen for Kirkens hovedkvarter, ligesom i lokalsamfund over hele verden.