FILIPPINERNE

Her skabes mirakler

Personlig kontakt
PERSONLIG KONTAKT Det lokale politi beskæftiger sig med Vejen til lykke på gadeniveau, hvor de mest alvorlige narkoforbrydelser begynder.

Narkoforhandlere har historisk set fået det på deres måde i det lettilgængelige filippinske øhav. De kommer og tager afsted ustraffet fra små havnebyer og efterlader bag sig kæmpe ødelæggelse. Det har været et uløseligt problem. Men inspireret af ”Det colombianske mirakel”, hvor uddelingen af Vejen til lykke hjalp med at forvandle en krigshærget nation, startede scientolog Jerry Perez de Tagle sin egen Vejen til lykke-kampagne for at bidrage til at redde sit hjemland fra stoffer, vold og korruption.

De gode nyheder når ud til distrikter
DE GODE NYHEDER NÅR UD TIL DISTRIKTER Hele politidistrikter bliver orienteret om Vejen til lykke, før de uddeler dem på gaderne.
Giver sit løfte
GIVER SIT LØFTE Tidligere narkomistænkte bliver gen-uddannet med Vejen til lykke i Filippinerne.

Før Rodrigo Duterte blev valgt til præsident på en aggressiv platform mod stoffer, var han borgmester i Davao i 20 år. Det var der, at Jerry Perez de Tagle lærte den kommende præsident at kende og forstod hans kampagne for at stoppe ulovlige stoffer og andre former for kriminalitet – hurtigt. Han var vidne til Dutertes regerings voldsomme indgreben mod misbrugere og pushere, der tillod politiet og selvbestaltede grupper at dræbe mistænkte uden passende juridisk rettergang. Under paraplyen af denne yderst kontroversielle operation, dræbte politiet og selvbestaltede mere end 5.000 mennesker i narkorelaterede operationer.

Regeringen gik så langt som til at skabe en ”overvågningsliste” af stofmisbrugere og sælgere, som de kunne rette sig imod. Ifølge det filippinske informationskontor overgav mere end en million misbrugere og pushere sig til myndighederne for at undgå at blive slået ihjel, efter de fandt ud af, at de var på listen. Dem, der var på listen, er nu underkastet rehabilitering, gennem hvilken politiet og de lokale myndigheder nu presser tidligere narkoovovertrædere til at leve produktive liv gennem lovlig ansættelse.

Jerry Perez de Tagle indså, at det at uddanne politiet i Vejen til lykke og så udstyre dem med eksemplarer til uddeling som et undervisnings- og forebyggende redskab, kunne danne en avantgarde for reformer. Hans ide viste sig at holde stik, da embedsmænd støttede rehabilitering i stedet for væbnet gengældelse. Kampagnen han satte i bevægelse – der nu er på sporet til at ekspandere i 2018 – kom til Filippinerne i tide til at hjælpe mange – der nu har undgået mord-overvågningslisten.