SRI LANKA

Forbinder sig med unge sind

POTENTIELLE AKTIVISTER
POTENTIELLE AKTIVISTER Studerende i en klasse i Sri Lanka læser eksemplarer af Hvad er Menneskerettigheder?  i en præsentation om menneskerettighederne.

Som følge på en 26 år lang borgerkrig, der endte i 2009, efter at mere end 100.000 liv var gået tabt, er den multietniske ø, Sri Lanka, midt i en politisk forsoningsproces, ledsaget af længe lovede reformer.

TE OG MEDMENNESKELIGHED
TE OG MEDMENNESKELIGHED En te-plantage-arbejder i Sri Lankas distrikt Kandy plukker teblade, mens hun læser hæftet om menneskerettighederne, der bleve givet af YHRI’s mobile bevidsthedsenhed, der etablerer forbindelser med folk i fjerntliggende områder.

Så det er kun passende, at en lokalafdeling af Unge for Menneskerettigheders internationale kontor (YHRI) gør en dybtgående forskel på andre menneskers liv gennem en vifte af humanitære aktiviteter. De kalder sig Hold 29: Ansvar og består af samvittighedsfulde unge fra Sri Lanka fra forskellige trosretninger, der oplyser folk om menneskerettigheder og derved hjælper med at fremme ansvarligheden fra regeringens side og tilbyder håb til ofre for vold og diskrimination.

Hold 29: Ansvar er opkaldt efter artikel 29 i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder, som understreger visse pligter, rettigheder og friheder i et demokratisk samfund. Gruppen blev skabt af Ahmad Yehiya, en salgs- og markedsførings-ekspert, der har stået over for omfattende diskriminering gennem hele sit liv, fordi han er muslim i et overvældende buddhistisk land.

Yehiya opdagede YHRI i 2014 under organisationens årlige topmøde i Sri Lanka. Han anmodede om en YHRI-pakke online og begyndte at holde foredrag om menneskerettigheder og levere materialer til små grupper på universiteter, i klubber og i virksomheder. Hold 29’s arbejde er blevet vist utallige gange i Sunday Island, Sri Lankas førende nationale tidsskrift, der når ud til så mange som 250.000 læsere.

Ud over at udvikle et undervisningsprogram om menneskerettighederne i partnerskab med større menneskerettighedsgrupper i Sri Lanka, kører Hold 29 en mobil bevidsthedsenhed, der uddeler Hvad Er Menneskerettigheder?-hæfter i nabolag, på togstationer, i templer og i områder ude på landet.

”Jeg når måske ikke ud til hele befolkningen ... men jeg er ret sikker på, at jeg gør en stor forskel for de hundredvis, som jeg er i stand til at oplyse om menneskerettighederne,” siger Yehiya.