Ekspansion

Kirkens ekspansion 55 nye kirker bygger fundamentet for en bedre verden.

I 1938 klagede en af jazzens store navne, Louis Armstrong, i en af sine optagelser ”So much to do, so little time,” som kan oversættes til ”Så meget at gøre, og så lidt tid at gøre det på”. Og som så mange andre også har indset, er tilværelsen fyldt med presserende opgaver og kriser, og der er aldrig tid nok til det hele.

Efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001 var David Miscavige, Scientologys kirkelige leder, konfronteret med det samme dilemma – omfanget af opgaverne stillet over for tiden at få dem gjort i – men indsatsen var højere end nogensinde før i menneskets historie. Hvis noget ikke blev gjort for at reparere samfundets opbrud, ville menneskeheden stå over for ekstreme katastrofer.

”Menneskehedens fald til kaos er endnu ikke blevet bremset,” sagde David Miscavige. ”Vi var nødt til at gøre noget.”

Scientology har redskaberne til at vende nedgangen. Men hvordan kunne religionen få de redskaber ud til nok folk tids nok? En løsning var at skabe kirker, der var store nok til at få jobbet gjort. Det ledte dog til en anden forhindring: Hvordan bygger man nok kirker, der opfylder religionens store krav – og gør det hurtigt nok?

”Folk sagde, at vi skulle gøre ting gradvist,” sagde Scientologys leder. ”Men på den måde kom vi ingen vegne, og bygninger tog for lang tid at planlægge, ombygge og åbne.”

L. Ron Hubbard havde mere end 30 år tidligere defineret de lokaler, designs og personalet, som var påkrævet i Scientology kirker for at hjælpe scientologer med at nå op til deres fulde åndelige potentiale hurtigt samtidig med, at kirkerne havde overskud til at være udstrømningspunkter for humanitære og samfundsforbedrende aktiviteter.

Men hvis scientologerne i snesevis af byer hver især prøvede at designe, finansiere og opbygge sådanne storslåede kirker, ville arbejdet tage år, årtier og århundreder. ”Med den hastighed ville vi aldrig få det gjort,” sagde Miscavige, idet han tænkte tilbage på tidligere tider.

Hvordan Kirken fik det gjort var gennem David Miscaviges intense planlægning. Nøglen til hele tankegangen var at tage størrelsesordenen med i betragtning. Kirken fik et samarbejde i stand med et stort og anerkendt internationalt arkitektfirma, Gensler. Hver eneste nye kirke skulle være karakteristisk for sin placering, men samtidig kunne meget tid samt mange penge og ressourcer spares ved at standardisere, hvad der blev gjort. En vandhane er en vandhane, uanset om man er i Taiwan eller Canada.

Et andet syvmileskridt var at få al koordinering af Kirkens bygningsprojekter under et tag – det internationale design- og planlægningskontor i Los Angeles. Ved at få kontoret til at organisere designs og konstruktion, kunne de lokale scientologer i hver by bruge deres tid til fundraising og skabe opbakning i samfundet.

”Ved at forene funktioner såsom planlægning, design og indkøb, laver vi ikke dobbeltarbejde,” sagde David Miscavige.

Programmet blev lanceret i november 2003, og den første af de nye kirker, der åbnede sine døre, var Johannesburg i Sydafrika. Stedet blev valgt, fordi det lå så langt fra Scientologys hovedsæde i USA, og det er hjem for et af de ældste Scientology samfund i verden. Spørgsmålet, der skulle besvares, var: Ville det skabe problemer, at logistikken blev gjort over så stor en afstand? Med forberedelser og organisering var det let at løse disse forhindringer.

I et helt andet scenario blev San Francisco modellen for en kirke i en by i verdensklasse. Og endelig beviste kirken i Buffalo i New York, at det var muligt at etablere, finansiere, bygge og åbne en kirke i en hvilken som helst by, den slags byer, som udgør fundamentet for enhver nation.

Da flere og flere kirker blev indviet hurtigere og hurtigere, kunne religionen med rette siger: ”Vi kan gøre det. Vi gør det.” Ekspansion, vækst, åbning af nye områder for mere vækst og ekspansion – det var kampagnen, som David Miscavige havde sat i værk for Scientology.

Ved begyndelsen af dette år havde 50 nye kirker åbnet deres døre på seks kontinenter, hvilket har betydet udvidelser og bedrifter i byer fra Berlin og Bogotá til Tokyo og Tel Aviv.

Ekspansionen fortsatte gennem de sidste 12 måneder med nye kirker, der åbnede deres døre i historiske byer – fra Atlanta i Georgia og Harlem i New York til Budapest i Ungarn og Sydney i Australien, som beskrevet senere i bladet.

De nye Scientology kirker rundt om i verden er den plan, som David Miscavige satte i værk efter årtusindskiftet – indtil nu er der 55 nye kirker, der fremmer menneskehedens kår. Det er en plan, som fortsætter sin acceleration, og der er allerede yderligere 50 i gang. ■