MENNESKE­RETTIGHEDER

Internationalt topmøde fremmer menneske­rettighederne

International menneskerettighedskonference
UNGDOMSBEVÆGELSE Delegerede fra 41 lande deltog i det internationale topmøde om menneskerettigheder i FN’s hovedkontor.

”Vores menneskelighed er i fare,” sagde Rahaf, en af de unge delegerede fra Saudi-Arabien, ved det 13. årlige internationale topmøde i FN’s hovedkontor i New York i august 2016. ”Vi bliver skilt ad, stemplet baseret på vores religion, race, køn og nationalitet. Vores enhed beror på vores menneskelighed,” fortsatte han. ”Det er vores pligt at undervise i og føre Verdenserklæringen om Menneskerettigheder ud i livet og praktisere den.”

Rahaf var en af de 72 unge mænd og kvinder fra 41 lande, som var blevet valgt som delegerede til topmødet, som blev sat i stand af Unge for Menneskerettigheders internationale kontor (Youth for Human Rights International, YHRI), der er United for Menneskerettigheders ungdomsafdeling. Begge er almennyttige NGO’er, der støttes af Kirken.

YHRI, der blev grundlagt i Los Angeles i 2001, har nu mere end 100 lokalafdelinger og distribuerer sine prisbelønnede undervisningsmaterialer i 195 lande og på 21 sprog. Unge medlemmer leder afdelingerne og organiserer menneskerettighedsinitiativer i lande verden over.

Selvfølgelig er intet land immunt over for menneskerettighedsovertrædelser. For eksempel talte filmskaberen Ronald Lang til de delegerede og mere end 400 gæster om sin nye film, der afslører rædslerne ved menneskehandel, som ”sker over hele verden, selv i min egen baghave her i New York og det er nødvendigt at vi kommer den til livs,” sagde Lang.

De delegerede arbejder på at gøre netop det, samt udrydde andre overtrædelser af menneskerettighederne. De præsenterede deres bedrifter til deres kammerater og til dusinvis af FN-repræsentanter fra alle mulige lande – fra Australien, Costa Rica og Danmark til Libanon, Liberia og Polen – samt forskellige berømtheder i menneskerettighedskredse.

Utallige mennesker rundt om i verden ved måske ikke engang, at deres rettigheder bliver overtrådt.

Vineet Kapoor, som er rådgiver til politiet og assistent til guvernøren i Madhya Pradesh i Indien, sagde, at dem, der er mest i fare, er dem ”i tvangs- og kontraktarbejde, der arbejder i farlige industrier, er mål for menneskehandel og er blevet frataget deres skole- eller collegeuddannelse … lever i ekstrem fattigdom og med store afsavn og dem, som ikke får støtte fra deres familie eller samfundet til at sikre deres velbefindende.”

Miriam, den delegerede fra Armenien, fortalte gruppen, at stærke mennesker må ”være stemmen for dem, hvis stemmer er blevet bragt til tavshed – dem, der er bange for at tale af frygt for følgerne. Vi må lære at acceptere vores forskelle i stedet for at prøve at få alle til at passe i den samme støbeform.”

Med det formål i mente og undervisningsmaterialer fra Unge for Menneskerettigheder til hjælp, vendte de delegerede tilbage til deres nationer for at fortsætte deres mission det næste år.