Humanist

Fiji: genopbygger liv

FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES

Da den tropiske cyklon Winston ramte ø-nationen Fiji i februar 2016, vidste Alfred Waqa nøjagtigt, hvad han skulle gøre for at hjælpe. Blandt andet havde han hundredvis af uddannede frivillige, som var klar til at gå i aktion.

Waqa er uddannet som Scientology Frivillig Hjælper og har meget erfaring med programmets kriseberedskab. Som sådan stod han i spidsen for ca. 250 fijianere, der tog ud til 20 landsbyer for at hjælpe ofrene for den største storm, der er blevet målt på den sydlige halvkugle. De var alle Frivillige Hjælpere og er uddannet til at kunne tage sig af folks mest kritiske behov – fysisk, mentalt eller åndeligt – og ikke bare under katastrofer, men også i dagligdagen.

De Frivillige Hjælpere uddelte materialer til ofrene, hjalp med at rydde op efter stormen, genopbyggede huse og skoler samt leverede såkaldte ”Assister”, som er teknikker, der blev udviklet af Scientologys grundlægger, L. Ron Hubbard, for at give åndelig lindring fra fysiske og emotionelle traumer. De Frivillige Hjælpere, der er klædt i karakteristiske gule T-shirts, hjalp ca. 24.000 mennesker og trænede hele 2.340 til at give Assister til andre.

FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES
FIJI: TILVÆRELSER GENOPBYGGES

Waqa, som almindeligvis bliver kaldt ”Alfy”, blev en ledende Frivillig Hjælper i 2012, da en gruppe Frivillige Hjælpere hjalp til på øen efter alvorlige oversvømmelser. I marts det følgende år, da en tropisk cyklon ramte nabolandet Vanuatu, var Alfy på pletten sammen med andre Frivillige Hjælpere for at yde katastrofehjælp.

Men først da Alfy rejste til Nepal i april 2015 for at bistå ofrene for et ødelæggende jordskælv, indså han, hvor vigtigt det er at have en effektiv Frivillig Hjælper-organisation, der ikke kun kan rykke ud ved katastrofer, men også hjælpe lokalbefolkningen til at håndtere livets daglige strabadser. Ifølge hans eget udsagn var arbejdet med andre Frivillige Hjælpere i Nepal, som blev støttet af Den Internationale Forening af Scientologer, den største omvæltning i hans liv.

En af de første ting, Alfy gjorde efter hjemkomsten fra Nepal, var at danne tre Frivillig Hjælper-grupper i og omkring sin landsby, Nalalawa, som ligger tre timers kørsel fra hovedstaden, Suva. Det var ikke noget problem at få folk til at melde sig. Mange beboere var allerede imponeret over den katastrofenødhjælp Alfy og hans hold havde ydet i 2012. Desuden kendte de også til rapporterne fra de sociale medier om, hvilken enorm indvirkning de Frivillige Hjælpere havde haft i Nepal.

Alfy gav dernæst en række seminarer om de forskellige færdigheder og teknikker, som de Frivillige Hjælpere anvender for at skabe yderligere interesse i befolkningen. Disse seminarer omhandled alt fra Assister og at tage sig af de farlige omgivelser til at forbedre ens forhold til andre. Det første seminar tiltrak mere end 60 deltagere, som omfattede fem høvdinger fra omkringliggende landsbyer. Folk fra politiet, skolelærere, præster og landsbyens ældre var også til stede.

I tillæg til dette har Alfy bragt Frivillig Hjælper-redskaber ud til ca. 45 ungdomsklubber, der hver har 30 til 50 medlemmer. Ved et forum, der var organiseret af myndighederne, trænede han ca. 100 unge på Assist-teknologien. Planer om at udvide træningen til andre ungdomsklubber er for tiden i gang.

I juni 2015 registrerede Alfi Scientologys Frivillige Hjælperes katastrofeberedskab med den offentlige administrator i Rakiraki, som er en by, der ligger 100 km fra Suva. Siden da sendes myndighedernes anmodninger til de Frivillige Hjælpere direkte til de lokale grupper.