Ekspansion

Budapest

23. juli 2016

Fra et enkelt eksemplar af en bog, der gennemborede jerntæppet i 1988, til indvielsen af en pragtfuld ny Scientology kirke i 2016 – den hurtigtvoksende bevægelse i Ungarn fejrer en milepæl for åndelig frihed.

Budapest i Ungarn – Den nye Scientology kirke i Ungarn blev indviet på en lørdag, der pludselig klarede op, sent i juli. Flokken af mennesker, som ville lykønske i anledning af den nye kirke, var samlet i gården på Budapests Váci Ut under deres paraplyer – men lukkede dem igen, da solen brød gennem skyerne bare få minutter før en gruppe prominente ungarske talere ville komme op på podiet.

Deltagerne i en humanitære korstog samles
I aktion deltagerne samles i et humanitært korstog.
Deltagerne i en humanitære korstog samles

Stolesæderne blev hurtigt fyldt op, mens hundredvis af yderligere gæster pressede sig ind i den allerede propfyldte gård. Det var et symbolsk øjeblik for mange af disse beslutsomme scientologer – et hvor indvielsen ikke kun var det synlige udtryk for deres åndelige aspirationer, men også virkeliggørelsen af en drøm, der i årtier var blevet undertrykt under det kommunistiske styre.

Da talere blev introduceret, indtog historierne, som de fortalte, deres sted i Ungarns mange berømte slag for frihed – gennemboringen af jerntæppet 30 år før i en kamp for åndelig frihed, en beslutsomhed for at modstå kommunistblokkens ateistiske ideologier og om socialistiske regimer, der stadig lærer om, hvad frihed faktisk betyder.

For de fleste på græsset i gården var ceremonien et dramatisk kapitel i deres egne historie for at overkomme samfundsmæssige og politiske udfordringer i de sidste 30 år, for at komme den åndelige undertrykkelse til livs og udskifte den med tolerance og religionsfrihed.

Aktivister, lærere, embedsmænd og kunstnere – herunder en af Ungarns mest prominente forfattere, István Nemere – kom på podiet sammen med Scientologys kirkelige leder, David Miscavige, for at tale om modet og engagementet hos de, der først bragte religionens budskab til Ungarn og hjalp med til at skabe 33 kirkecentre, kendt som missioner, som tiltrak tusindvis af tilhængere.

Scientologer deltager i klasser
I aktion Scientologer deltager i klasser.
Scientologer deltager i klasser

Historien om denne kirkes tilblivelse – fra at finde økonomisk støtte, til at få samarbejdet i gang med myndigheder og samfundsgrupper – har mange stærke paralleller til ungarernes revolutionsånd og deres modstand mod undertrykkelsen af deres rettigheder igen og igen for til sidst at vinde deres frihed.

David Miscavige fortalte den entusiastiske skare, at dem, der fulgte i frihedskæmpernes fodspor i Ungarn, velvilligt havde taget udfordringen op for at skabe denne kirke for Budapest og hele Østeuropa, fordi de ”ikke ville vente” på en nemmere vej til at opnå deres drømme.

”Det siges, at hele verden kender jeres by som en hovedstad for frihed, og at jeres kamp for at blive fri kan oversættes til alle sprog på Jorden,” sagde David Miscavige til de 3.000 tilstedeværende gennem en ungarsk tolk. ”Det siges også, at når som helst folk higer efter friheden, så bliver de ’borgere i Ungarn’. Og endelig siges det, at jeres sprog kan beskrive de største længsler i et menneskes hjerte, hvilket er længslen efter åndelig uafhængighed.”

Betydningen af det øjeblik gik klart ind hos Attila Miklovicz, som nu er medarbejder på fuldtid i den nye kirke, og hvis egen årtier lange kendskab til Scientology idealer inspirerede ham til at blive en drivende kraft for at overvinde de politiske og økonomiske barrierer for at få den seneste Scientology kirke i Europa til at blive virkelighed. Hans engagement blev rost fra podiet og fik et rungende bifald, og han strålede.

Senere mindedes han, at i årene før de politiske omvæltninger, der førte landet ud af kommunismen i 1988-89, var L. Ron Hubbards idéer og ord i form af bogen Dianetics ulovligt smuglergods i Ungarn grundet det totalitære regime. Eksemplarer af bogen blev smuglet ind i landet. Men med de nye friheder, der fulgte opløsningen af Østblokkens kommunisme, sagde Attila, at han og mange andre ligesindede endelig fik en chance for at opdage Scientology som et middel til at skabe et nyt og bedre samfund – et hvor menneskerettigheder og friheder ikke kun er anerkendt, men hvor de respekteres og fremmes.

”I dag var kronen på værket,” sagde Miklovicz, mens han slog armene ud mod den funklende nye kirke på 6.000 kvadratmeter beliggende på en af Budapests travleste gader. ■

Scientology Kirken i Budapest
Gør frihed til en realitet Scientology begyndte i Ungarn under det kommunistiske regime, hvor L. Ron Hubbards bøger måtte smugles ind. Den nye kirke er et monument for frihed.